Konaklama

Anadolu Evleri

Gaziantep’in eski evlerinin inşasında çevredeki ocaklardan çıkarılan ‘Havara’ taşı kullanılmış. Yumuşak ve kolay işlenilebilir olmasının yanı sıra, mekanları yazın sıcağında serin, kışın soğuğunda ise sıcak tutması yaygın olarak kullanılmasına sebep olmuş.

Anadolu Evleri

Zamanın kültürel yapısının ve dini anlayışın ‘mahremiyete’ verdiği önem, evlerin mimarisini de şekillendirmiş; evler 4-5 metre yükseklikteki duvarların arkasına, bir avlunun etrafına yapılmış. Evdeki günlük yaşam bu avlularda geçtiğinden, ‘hayat’ denmiş onlara..Yüksek duvarlar sadece mahremiyet sağlamamış, hemen ardındaki şehrin gürültüsünü kestiği için kuş tahalarını mesken tutan kuşların da cıvıltısıyla ev ahalisi şehrin yoğunluğundan koparılmış.

Evde geçen hayatı kolaylaştırmak ve güzelleştirmek için her türlü detay düşünülmüş; bazı odaların duvarları boydan boya dolaplarla (nacar) kaplanmış; sırıklı, işlemeli tavanlar ve halep sıvalı zeminler gözlere ziyafet çekmiş; avludaki küçük havuzdan (gane) gelen su şırıltısı ruhları dinlendirmiş; oda içindeki kuyular hayatı kolaylaştırmış, mutfağa yakın kiler ve depolarda (hazna) ev yapımı likörler, turşular, reçeller saklanmış.

Gaziantep’de geçmiş zamanların yaşantısını yansıtan, tescilli ve koruma altında kimi ev, kimi kamu binaları 600 yapı var. Her biri 150 yaşını aşmış, Anadolu Evleri’ni oluşturan 2 ev de bunlar arasında. Kimi uzun zamandır kimsenin yaşamadığı, kimi de farklı amaçlar için kullanılan evlerimizi, yaşadıkları zamanki hallerine dönüştürmek için gerekli bütün izinleri aldık. Yorucu olduğu kadar keyifli bir sürecin sonunda, onları yeniden nacarlarıyla, tahalarıyla, ganeleriyle yaşayan ve yaşatan mekanlar haline getirdik. Ama hayata döndürülen sadece ‘bina’ olmasın, eski yaşam biçimi de olsun dedik. Misafirlerimize banyolu, klimalı bir odadan fazlasını sunmayı amaçladık. Gelen misafirlerimiz evimizden çıkmak istemesinler, çıkanlar da keyifle geri dönsünler istedik. Meraklısı için kalesi, ünlü çarşıları, hanları, camileri, yerel tatları sunan lokantaları ve Zeugma mozaiklerinin bulunduğu müzesiyle Antep’i keşfetmek isteyenlerin işi kolay; hepsi kısa bir yürüyüş mesafesinde.

Restorasyonu tamamlanan iki evimizde (Yeğinoba ve Hanımevi) her biri banyolu 13 odanınyanı sıra yemek odası, muhtelif oturma odaları ve avlu mekanlarımız var.

ÜCRETSİZ OTOPARK

ÜCRETSİZ İNTERNET

ÜCRETSİZ 5 ÇAYI

ODALARDA ÜCRETSİZ ÇAY , KAHVE, ŞİŞE SU, SU ISITICISI.

6 Değerlendirme

  • İhsan İ.

    22/07/2019 03:01:09

    Harika bir yazı, işime yaradı.

  • Serkan E.

    23/07/2019 06:01:09

    gayet başarılı bir yazı elinize sağlık

  • Turgay F.

    22/07/2019 10:01:09

    iyi o kadar kişiye sordum bir şey dememişlerdi gezme namına. bu yaz zaten gidicektim iş için iyi oldu bu galeri. umarım baklava yüzünden şeker komasına girmem

  • Mustafa A.

    21/07/2019 07:01:09

    Teşekkürler Mükemmel Bir Yazı

  • İlker E.

    21/07/2019 05:01:09

    antepliyim bu yerlerden büyük çoğunluğunu bilmiyorum hiçbirine gitmedim ya ben çok fakirim ya da fakir gibi yaşıyorum

  • Hasan S.

    22/07/2019 06:01:09

    Mutlaka gezilmesi gereken bir şehir Gaziantep'liler çok cana yakınlar teşekkür ederiz.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Mutfağından ‘Ayva Kebabı’ Gaziantep’in Sembolü ‘Çingene Kızı’ Gaziantep Barak Ovası Hakkında, Barak İsminin Anlamı Nedir? Ömer Ersoy Kültür Merkezi Hakkında Şahinbey Parkı Gaziantep Tarihi Ali Bey Konağı