Gez & Gör

Gaziantep Tarihi Aziz Bedros Kilisesi

Osmanlı döneminde, kentte yaşayan vatandaşlara hizmet veren dini yapılar gerek fonksiyonlarına bağlı olarak gerçekleştirdikleri toplayıcı etki gerekse kent içindeki konumları nedeniyle kentin karakterini belirlemede önemli görev üstlenmişlerdir.

1723 yılında yapıldığı tahmin edilen kilise 2005 yılında, belediyenin yol açma çalışmaları esnasında ortaya çıkmıştır, batı yönünde iki ana giriş kapısı bulunmaktadır. Oldukça tahrip olan kitabesine göre, Aziz Meryem’e adanmış olan kilise, 7. Patrik Bedros Krikor Katolikos başkanlığında yapılmıştır. 21×13 metre ebadında olan kilise, 2 sütun dizisiyle 3 nefe ayrılan naos, narteks, atrium ve yan koridorlardan oluşan bazilikal planlı bir yapıdır. Kesme taştan yapılan kilisede pembe mermer ve bazalt taş süsleme elemanı olarak kullanılmıştır. Üç apsisli ve iyi derecede korunmuş olan kilise günümüzde Ömer Asım Ersoy Kültür Merkezi olarak Hizmet vermektedir.

5 Değerlendirme

  • Yiğit K.

    21/07/2019 03:00:43

    Çok ama çok güzel

  • Arzu Z.

    22/07/2019 21:00:43

    Buralarda laleler devri var koskoca çınar agaçları ve tertemiz çam havası var birde mevsim normallerinin en guzeli Nisan ayında bambaşka

  • Fatma D.

    21/07/2019 19:00:43

    Paylaşım için teşekkürler Güzelmiş )))

  • Ömer F.

    21/07/2019 09:00:43

    yazım hataları çok fazlaaa

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Prime Mall Playland Oyun Kartı Fırsatları Antep Biberi ve Fıstığı Efsanesi Gaziantep’in Yöresel Yemekleri Dülük Antik Kenti GAZİANTEP HAMAM KÜLTÜRÜ Patatesli Kilis Tava