Sizin Gaziantep

Gaziantep’te Cenaze Geleneği Nasıldır?

Gaziantep’te cenaze ve yas kültürü önemli olaylardan bir tanesidir.

Gaziantep’te yas süresince ölen kişinin akrabaları tarafından kırk gün boyunca düğün ve kutlama benzeri eğlenceler yapılmaz. Daha uzaktan akrabalar ise düğün veya kutlama yapacakları zaman cenaze sahiplerinden müsaade isterler. Bu durum “yas kaldırma” olarak geçer. Ölünün arkasından yemek vermek mutlaka yerine getirilen bir uygulamadır. Bölgede genellikle etli yemekler sunularak yerine getirilen uygulamada ölünün ruhunu rahatlatmak amacı güdüldüğü tahmin edilmektedir.

Taziye yerine gelen misafirler cenaze sahiplerine yardımcı olabilmek için lahmacun yaptırırlar; tatlı olarak da baklava getirilir. Ayrıca yine gelen giden misafirlere ikram edilen çayın masrafını karşılayabilmek için çay ve şeker götürüldüğü de görülmektedir.Cenazelerimizde, tanıdık, akraba herkes bir çeşit yemek getirir onlar ikram edilir. Cenazenin arkasından kırk mevlüdü okutulur. Bu mevlütte yemek olarak Kabaklama, doğrama gibi üzerine naneli yağ dökülen bir yemek ikram edilir.

5 Değerlendirme

  • Hasan Ö.

    21/07/2019 10:00:47

    Kesinlikle gezilip görülmesi gereken Türkiye'nin en iyi yerlerinden bir tanesi

  • Şenay Ö.

    22/07/2019 18:00:47

    İşime yarayan içerikleri siteniz sayesinde buluyorum

  • Ali E.

    21/07/2019 05:00:47

    Gaziantep'in simgelerinden biri mutlaka görülmesi gereken bir tarihi mekan

  • Sevil Ş.

    22/07/2019 12:00:47

    Kesinlikle gezilip görülmesi gereken Türkiye'nin en iyi yerlerinden bir tanesi

  • Elif U.

    21/07/2019 12:00:47

    Antep'e gelenler gezmeli

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Karkamış Antik Kenti Gaziantep’in Yeni Doğa Harikası Gaziantep Mutfağı: Şiveydiz Gaziantep Mutfağı’nın Sürprizlerinden Biri Daha: Yeni Dünya Kebabı Gaziantep'te Sanat ve El Sanatları: Telkari ve Minyatür GAZİANTEP: LEBENİYE ÇORBASI