Gaziantep Barak Ovası Hakkında, Barak İsminin Anlamı Nedir?

Barak Ovası, Gaziantep ili sınırları içerisinde yer alır. Haritada “Gaziantep platosu” adıyla görülür. Genel olarak Oğuzeli, Nizip, Karkamış ilçelerini içine alarak Suriye sınırına kadar uzanır.


Barak Ovası, Gaziantep ili sınırları içerisinde yer alır. Haritada “Gaziantep platosu” adıyla görülür. Genel olarak Oğuzeli, Nizip, Karkamış ilçelerini içine alarak Suriye sınırına kadar uzanır.

Gaziantep Barak Ovası Hakkında, Barak İsminin Anlamı Nedir?

Barak Ovası, Ova, Vadilerle parçalanmamış çevrelerine göre alçakta olan geniş düzlüklere denir. Ova, yeşil düzlüktür. Düzlük coğrafyada, deniz yüzeyine göre değişik yüksekliklerde olan az eğimli yerlere verilen isimdir. Ovalar tarım ürünlerinin yetiştirildiği çok sayıda yerleşmelerin bulunduğu ve ulaşımın kolaylıkla sağlandığı sahalardır. Ovalar önemli tarım sahalarıdır. Ovalar önemli kentlerin kurulduğu sahalardır. Ulaşım kolaylığı ve ucuz maliyet ile konut ve sanayi tesisi inşaatı, ovaları cazip hale getirmektedir. Ülkemiz coğrafi konum olarak ovaları bolca olan bir jeolojik yapıdadır. Özellikle iç Anadolu bölgesinde hatırı sayılır ovalar bulunmaktadır. Barak ovası da bu ovalar arasında yer almaktadır.

Barak İsminin Kelime Anlamı:

Barak ovası, barak adını oraya yerleşen Türkmenlerden almaktadır. Kelime anlamı tüylü, kıllı çuha anlamına ve bir cins tüylü av köpeği anlamına gelmektedir. Barak Ovasının Nüfusu: Barak Ovasının nüfusunun tamamına yakını Türkmenlerden oluşur. Orta doğudan göç alan ova Horasan ve İran’ın Firuzabad şehrinden gelen Türkmenleri içinde bulundurmaktadır. Barak Ovasının Ülkemizdeki Konumu: Barak ovası Güneydoğu Anadolu bölgesinde Gaziantep il sınırları içerisinde yer alan Oğuzeli, Nizip ve Karkamış ilçelerini de içine alarak Suriye il sınırına kadar uzanan bir ovadır. Gaziantep platosunun bir bölümünü kaplamaktadır. Rakımı (denizden yüksekliği) 375 metredir.

Barak Ovasının İklimi:

Akdeniz ve Doğu Anadolu iklimi arasında değişkenlik gösteren ova daha çok Akdeniz iklimini yaşar. Yazları sıcak ve kurak kış aylarında ise çok soğuk olmaz. Ortalama 2 ay kar yağışı gözlenir.

Barak Ovasının Ekonomik Yapısı:

Barak ovası sulu tarıma uygun bir bölgedir. Meyve ve sebze yetiştiriciliği bakımından zengin topraklara sahiptir. Fıstık, üzüm, pirinç, pamuk, susam üretiminde büyük önem taşır. Barak ovasında sanayileşme her geçen gün artmaktadır. İrili ufaklı bir çok sanayi işletmesini içinde bulunduran barak ovası içinde bulunduğu Gaziantep platosunun önemli ekonomik getirisi olan bir ovadır.

Gaziantep Barak Ovası Hakkında, Barak İsminin Anlamı Nedir? içeriği, 04 Mart 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Mücella Ö.

Kesinlikle gezilip görülmesi gereken Türkiye'nin en iyi yerlerinden bir tanesi

Ökkeş C.

Çok mukemel bir yer insan huzur buluyor

Osman M.

bizler için derlediğiniz bu yazı için teşekkür ederim

Osman B.

birkaç yıl önce bulunmuştum mükemmeldi

Şükrü E.

Gerçekten baya iyi yazı olmus

Aylin S.

size nasıl ulaşabilirim

Zerrin A.

yazıyı inceledim hatasız bir yazı olmuş teşekkür ederiz

Koray T.

Kazanırsan dost kazan,düşmanı anan da doğurur

Sertaç İ.

Gaziantep’te Sanatın kalp atışlarını duymak istersen mutlaka uğrayın,hatta Antepli olsanız bile sık sık ziyaret edin

Gizem O.

Gaziantepli olmaktan gurur duyuyorum

1DEĞERLENDİRME 5.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha