GAZİANTEP: DÜLÜKBABA TABİAT PARKI

Gaziantep Dülükbaba Biyolojik Gölet ve Şelale Tabiat Parkı


Gaziantep Dülükbaba Biyolojik Gölet ve Şelale Tabiat Parkı

GAZİANTEP: DÜLÜKBABA TABİAT PARKI

Şehitkamil İlçesinde  yer alan 3.060 dekarlık saha 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir. UDGP/GP 14.01.2014 tarihinde onaylanmıştır. Dülükbaba Tabiat Parkı tabii, peyzaj ve tarihsel dokusu bulunan, Dülük antik kentini barındıran kaynak değerlere sahiptir.Karaçam ve sedir ağaçlarıyla çevrelenmiş sakin doğasıyla, Gaziantep’lilerin özellikle hafta sonunu değerlendirdiği bölgeler arasındadır. Orman Gaziantep’in 4 kilometrelik uzaklığında kalırken, Dülükbaba Mesire Yeri ise şehir merkezine 8 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Aynı zamanda ormanın içerisinde orman içi dinlenme yeri de mevcut.
Dülükbaba Tabiat Parkı Gaziantep’in en yüksek yerlerindendir. Alan bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun, açık hava rekreasyonu yönünden farklı ve zengin bir potansiyele sahiptir.

GAZİANTEP: DÜLÜKBABA TABİAT PARKI

Alanda bulunan Dülük Antik Kenti  dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Dünyada bilinen yer altına inşa edilen Mitras Tapınaklarının en büyüğü Dülük’te bulunmuştur. Ayrıca çok sayıda kayaya oyulmuş oda mezarları ve kiliseler mevcuttur.

Şehir merkezine 8 km mesafede olup Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi Dülük Mevkiinde yer almaktadır. Ulaşım problemi bulunmamaktadır. İlin kuzey ve kuzeybatısını çevreleyen 40 kilometrelik alanı ile Türkiye’nin elle dikilmiş en büyük koru ormanlarından birisidir. Dülükbaba ormanları içerisinde 5 günde 5 bin kişinin yararlanabileceği kamp kurma ve karavanlarla konaklama imkânı mevcuttur. Gaziantep’in ilk mesire yeri olan Dülükbaba Mesire Yerinde hâkim ağaç türü kızılçam olup saha içerisinde karaçam, servi, meşe ve badem de bulunmaktadır. Gaziantep’in en yüksek yerlerinden olan alan, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun, açık hava rekreasyonu yönünden farklı ve zengin bir potansiyele sahiptir. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı, saha içinde bulunan 3 adet sondaj kuyusundan karşılanmaktadır. Dülükbaba Mesire Yeri; 1990 yılında Orman İçi Dinlenme Yeri olarak açılmış olup 2002 yılında A Tipi Mesire Yeri olarak tescil edilmiştir. Kullanım alanı gelişim planında amaç ve kapsam bakımından dört alt bölge bulunmaktadır.

-Spor kompleksi alt bölgesi

-Giriş kontrol ve idari tesisler alt bölgesi

-Dinlenme evleri(bungalovlar) alt bölgesi

-Piknik alanı alt bölgesi Dülükbaba Mesire Yerinde şu anda hizmet veren 1 adet kır gazinosu, 1 adet idare binası, 1 adet üçlü alış-veriş ünitesi, 8 adet (3+3 lü) WC, 20 adet çeşme, 1 adet giriş kotrol ünitesi, 1450 adet piknik masası, 100 adet çöp bidonu, 5 adet çocuk oyun grubu ve 8 adet bulaşık yıkama yeri bulunmaktadır. Dülükbaba Mesire Yeri İşletmesi 1998 yılında ihale ile özel sektöre kiraya verilmiştir. Dülükbaba Mesire Yerinin Mülkiyeti Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğüne ait olup Mesire Yeri üzerindeki her türlü tasarruf Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne aittir. Dülükbaba ormanlarına, Yeşilkent-Başpınar dolmuşları ve belediyenin OSB seferi yapan otobüsleriyle ulaşmak mümkündür. Orman içerisinde bulunan Kaya mezarları görülebilir. Kebabınızı ister kendiniz yapabilir veya tepe noktada bulunan lokantadan rahatlıkla yiyebilirsiniz.

GAZİANTEP: DÜLÜKBABA TABİAT PARKI içeriği, 08 Nisan 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Murat Z.

Teşekkürler Mükemmel Bir Yazı

Ramazan İ.

Tarihçesini duyunca kulaklarınıza inanamayacaksiniz,kapidaki Türk bayrakları ayrı bi güzel

Serpil R.

Şehir içi turlarınız var mı ?

Zekeriya T.

Çarşıyı gezmeyide unutmayın

2DEĞERLENDİRME 5.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha