Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık sekizinci şehri. 2017 itibarıyla 2.0005.515 nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.


Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık sekizinci şehri. 2017 itibarıyla 2.0005.515 nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.

Gaziantep, Türkiye sanayisi ve ticaretinde de çok önemli bir yer tutar. Bunun sebepleri arasında Gaziantep’in Anadolu ile Orta Doğu arasında bir konumda bulunması ve liman kentlerine yakınlığı sayılabilir. Gaziantep’in simgeleri arasında Gaziantep Kalesi sayılabilir.

Gaziantep’te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir. İlin en önemli akarsuyu Fırat Nehri ve kollarıdır. Gaziantep ilinde çok az doğal orman bulunmaktadır. İldeki toprakların %14’ü ormanlık alanlarla kaplıdır.

Bu ormanlarda özellikle meşe ve kızılçam ağaçları hâkimdir. Meşe ormanlarının hepsi bozuk olup koruma altındadırlar. Kızılçam ormanlarının çoğunluğu yapay ormandır. Gaziantep ilinin batı ve kuzey çevreleri ormanlık, bozkır ve meralarla çevrilidir. İlin topraklarının yüzde 60’ı tarıma elverişlidir.

GAZİANTEP’E GELİNCE GİDİP GÖRÜLMESİ GEREKEN  MÜZELER

İlk olarak Zeugma mozaik müzesi’nden gezmeye başlayalım.

Antik Çağ’a ait en önemli mozaikler, heykeller, kabartmalar ve mezar taşları bu müzede bulunmaktadır. Müze dünyada özellikle ‘Çingene Kız’ mozaiğiyle tanınıyor.

Adres: Mithatpaşa Mahallesi, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı, 27500 Şehitkamil/Gaziantep

Gaziantep Gezi Rehberi

Bir sonraki durağımız şehrin merkezi kabul edebileceğimiz Gaziantep Kalesi buyurun görelim.

Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı ve günümüze gelene kadar pek çok kez restore edildiği söyleniyor. Şehre hakim bir konumda yer alan kaleye giriş ücretsiz. İçerisinde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi bulunuyor. Müzenin ortamı ve içerisinde devamlı yayınlanan belgesel gerçekten çok etkileyici gelip görmenizi tavsiye ederiz.

Adres: Seferpaşa Mahallesi, Naip Hamamı Sok., 27400 Şehitkamil/Şahinbey/Gaziantep

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi, Bu bölümde savaş yıllarını anlatan resimler, maketler ve heykellerin olduğu bir galeri var. Galeride Antep halkının ve askerlerin İstiklal Savaşı’nda verdiği mücadele anlatılıyor. Gaziantep Kalesi’ne giderseniz mutlaka uğrayın deriz.

Gaziantep Gezi Rehberi

Şehirde gezilmesi gereken küçük müzeler kalenin etrafında konumlandırılmış. Gelin bir de hamam müzesini görelim.

Hamam Müzesi, kale çevresinde yer alan müzelerden. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, sonradan restore edilerek müze haline getirilmiş. O dönemde kullanılan hamam eşyaları, balmumu heykeller kullanılarak canlandırılmış ve çok tatlı bir müze haline getirilmiş. Girişi ücretsizdir.

Adres: Karagöz Mahallesi, 27400 Şahinbey/Gaziantep

Gaziantep Gezi Rehberi

Bir sonraki müzemiz hamam müzesi’nin biraz ilerisinde yer alan Emine Göğüş Mutfak Müzesi.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Tarihi bir konakta yer alan müze içerisinde, Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürü, yemekleri, yöresel kıyafetleri, mutfak araç gereçleri, balmumu heykeller eşliğinde canlandırma yapılarak sergileniyor.

Adres: Karagöz Mh., 27240 Şahinbey/Gaziantep

Gaziantep Gezi Rehberi

GAZİANTEP’E GELİNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN ÇARŞILAR

Müzelerden aşağı doğru yürümeye devam edince çarşılar başlıyor. İlk önce Zincirli Bedesten çarşısı karşılıyor sizi. Tarihi bir çarşı olan bu yerde baharatçılar, antikacılar, bakırcılar bulunuyor. Gaziantep Kunduracılar Çarşısı’nda bulunan bedestende 80 dükkan bulunmaktadır. Gaziantep’e gelince mutlaka  Zincirli Bedesten’i gezip görmenizi tavsiye ederiz.

Adres: Şekeroğlu Mahallesi, Alaüddevle Sk. No:30, 27400 Şahinbey/Gaziantep

 

Gaziantep Gezi Rehberi

Bakırcılar Çarşısı, şehrin en eski alışveriş bölgelerinden biri. Hanlar Bölgesi’nde yer alan çarşıda yüzlerce yıllık geçmişe sahip el sanatlarından biri olan bakır işçiliğine ait atölyeler ve dükkanlar yer alıyor. Bunun yanında çarşıda baharat, kutnu kumaşı, yemeni gibi birçok yöresel ürün de bulunuyor.

Adres: Boyacı Mahallesi, Eskici Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep

Gaziantep Gezi Rehberi

Yöresel  lezzetleri ve kültürü tatmak görülebilecek en iyi mekanlardan biri Elmacı Pazarı. Bazı yerlerde Almacı Pazarı diye de geçebiliyor. Nostaljik bir görünüme sahip tarihî bir pazar. fıstık, ceviz gibi kuruyemişler, baharatlar; kurutulmuş neredeyse her sebze ve meyve; bakır mutfak eşyaları ve sahanlar hepsini burada bulabilirsiniz.

Adres: Sarıgüllük Mahallesi, İbrahim Bali Sk. No:28, 27060 Şehitkamil/Gaziantep

Gaziantep Gezi Rehberi

SON OLARAK SİZE GAZİANTEP LEZZETLERİNDEN BAHSETMEK İSTİYORUM

Antep mutfağı denince akla ilk önce baklava geliyor, bir de tabii ki nefis kebaplar. Ancak bunlar Antep mutfağının sunduğu lezzetlerden sadece birkaçı. Yüzyıllardır farklı kültürlere ev sahipliği yapan ve 250’nin üzerinde yemek çeşidinin yapıldığı Gaziantep’te, kebabın 32 türünü bulabilirsiniz. Artık gerisini siz düşünün! yolunuz Gaziantep’e düşerse mutlaka denemeniz gereken lezzetler.

Baklava

Gaziantep deyince akla ilk gelen baklavadır. Baklava Gaziantep’in simgesidir. Bol fıstıklı, bol şerbetli muhteşem bir lezzeti olan tatlıdır. Gaziantep’ e gidildiğinde mutlaka baklava yenmelidir. Hatta eve götürmek için paket dahi yaptırılmalıdır.

Ali Nazik kebabı

Her yörenin kendine özgü bir kebabı ya da mevcut kebapları yorumlama şekli vardır. Ali nazik kebabı da onlardan biri Kıyma ya da kuşbaşı (veya ikisini de) seçtikten sonra sanat eseri gibi gelir masaya. Közlenmiş patlıcan altlığı üstüne sarımsaklı yoğurt, kıyma ya da dana kuşbaşı üstüne tereyağıyla masanın yıldızı.

Lahmacun

Mutfağı bu kadar zengin, kebapları böyle lezzetli olan bir kültürün elbette lahmacunu da güzel olur. Lahmacunu gittiğiniz lokantada kebap öncesi altlık olarak sipariş edebilir veya sırf bu lezzet için lahmacunun yerine gidebilirsiniz, bu tamamen midenizde ne kadar yer kaldığına bağlı. Çünkü biliyoruz, Gaziantep’te yemek istedikleriniz, yeme sınırınızdan çok daha geniş.

Küşleme

Küşleme, koyun omurgasında yer alan, ortalama 15 cm’lik tamamen sinirsiz, yumuşacık bir et. Eğer Antep listesi yapıyorsanız, küşlemeyi mutlaka ekleyin.

Nohut dürümü

Gaziantep için kebap ve tatlı şehri denir ama turistik ziyaretten sıyrılmak istiyorsanız, nohut dürümü keşfetmelisiniz. Pidenin içinde nohut, maydanoz, limon gibi son derece basit malzemelerle hazırlanan bu farklı lezzeti yemeden dönmeyin.

Beyran

Antep’e gittiğinizde uğrayacağınız duraklardan biri de beyran için olmalı. Et suyu, pirinç, et, sarımsak, iç yağı ve bol acı ile hazırlanan bu yemek, sabahları Anteplilerin kahvaltısı. Bakır kaptaki beyrandan ilk kaşığı alırken acıya alışık değilseniz temkinli olun.

Gaziantep baharatları

Antep dönüşü hem kendinize, hem de sevdiklerinize bol bol baharat almayı ihmal etmeyin. Baklavaları kadar baharatları, özellikle de pul biberi meşhur olan Gaziantep’te tüm alışverişinizi Elmacı Pazarı’ndan yapabilirsiniz. Antep mutfağını evde de yaşamak için özellikle sumak, pul biber (acı ve tatlı), domates ve biber salçaları, menengiç kahvesi, fıstık, kuru patlıcan ve biberler almanızı öneririz.

Menengiç/melengeç kahvesi

Fıstığıyla meşhur Antep, fıstığı sadece tatlı ve tuzlu yemeklerde yemiyor, aynı zamanda kahve olarak içiyor da. Yabani bir fıstık ağacının meyvelerinden üretilen ve Türk kahvesi gibi pişirilen menengiç kahvesi, kahve ve tatlıyı aynı fincanda bir araya getiren yoğun ve farklı bir lezzet.

Gaziantep Gezi Rehberi içeriği, 19 Aralık 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Ümmü G.

Teşekkür ederim elinize sağlık

Murat S.

birkaç yıl önce bulunmuştum mükemmeldi

Bülent Ö.

gayet başarılı bir yazı elinize sağlık

Doğan F.

Gaziantep Gezim Mükemmeldi teşekkürler gaziantep esnafları

Erdal E.

Gazişehir bu sene çıktı bakalım ne kadar ziyaretçi gelecek

Özge Y.

üye olmakta sorun yaşıyorum

Kübra H.

Mutlaka gezilmesi gereken bir şehir Gaziantep'liler çok cana yakınlar teşekkür ederiz.

Rukiye O.

Baharatlar,kurutulmuş sebzeler,tatlılar,lokumlar, çerezler,insan nereye bakacağını bilemiyor,hepsi güzel hepsi taze,sadece Gaziantep'i gezmek bile mutluluk veriyor

Zarife S.

bu konu hakkında daha fazla araştırma yapmam gerekiyor

Burcu M.

yazıyı inceledim hatasız bir yazı olmuş teşekkür ederiz

564DEĞERLENDİRME 4.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha