Gaziantep Tarihi Mekanlar

Gaziantep Tarihi Mekanlar Köklü geleneği, binlerce yıllık tarihi yapıları, zengin mutfağı ve modern ile gelenekseli birleştiren kent hayatıyla Gaziantep, her göreni kendine hayran bırakan bir şehir


Gaziantep Tarihi Mekanlar

Köklü geleneği, binlerce yıllık tarihi yapıları, zengin mutfağı ve modern ile gelenekseli birleştiren kent hayatıyla Gaziantep, her göreni kendine hayran bırakan bir şehir.

 

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra müzelerinin sayısı ile dikkat çeken Gaziantep gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerini oldukça tatmin ediyor. Dünyanın hala yaşanan en eski şehirlerinden biri olan “Gazi” unvanlı kentte geçireceğiniz tatil günlerinizi sizin için hazırladığımız gezilecek yerler listesindeki tarihi yapıları, müzeleri ve doğal güzellikleri ziyaret ederek keyifli hale getirebilirsiniz.

Gaziantep, Güneydoğu’nun kültür ve lezzet cenneti. Sadece hafta sonu gidip, Gaziantep Merkez’i keşfedebilir, tarihi sokaklarında gezebilir ve inanılmaz lezzetleri ile kendinizden geçebilirsiniz.

Zaten birçok tarihi bina, müze ve yapı, Gaziantep Kalesi’nin hemen yanından başlayan sokakta yer alıyor. Yaklaşık 1 saat içinde, çok da keyifli bir yürüyüşle tüm tarihi çarşısını gezebiliyorsunuz. Meşhur Bakırcılar Çarşısı, Bayazhan, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Naib Hamamı, Zncirli Bedesten, şehrin içindeki mağara kafeler, tarihi Gümrük Hanı hepsi aynı yerde.

Bunlardan bazılarını ise hala hizmet veriyor. Tarihi Gümrük Han’a gidip iki renkli kahvenizi içebilir, el işlerinden alabilirsiniz. biraz daha ilerleyince Tarihi Tahmis Kahvesi’nde menengiç kahvenizi yudumlayabilir ve dinlenebilirsiniz.

Ve gittiğinizde mutlaka meşhur baklavalarından ve etlerinden yemeyi de unutmayın. Siz de tadınca bakınca, eminim bizim gibi bir sonraki tatilinizin planını yapacaksınız.

Daha fazlası için:

Müzeler: Gaziantep gezinizin en keyifli durakları şüphesiz Gaziantep müzeleri olacak. Sadece ülkemizde dünyanın da sayılı müzelerinden Zeugma mozaik Müzes ‘ne ev sahipliği yapıyor Gaziantep. Bunun yanı sıra Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi,Bayazhan Kent MüzesiYesemek Açık Hava Müzesi,Emine Göğüş Mutfak Müzesi,Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi de mutlaka görmenizi önerdiğimiz müzeler arasında.

Antik Kentler ve Örenyerleri: Binlerce yıllık bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olan Gaziantep’te gezginlerin uğramadan geçmediği rotalardan ZeugmaAntik Kenti  sizi kendine hayran bırakacak. Ayrıca Dülük Antik,Karkamış harabeleri, Cıncıklı Örenyeri, Dolmen Mezarları, Zincirli Örenyeri de gezebileceğiniz yerlerden.

Kaleler: Gaziantep’in simgelerinden gaziantep Kalesi, ve yine tarihi öneme sahip olan Araban Kalesi,Rumkale  ve Tılbaşar Kalesi’ni rotanıza ekleyebilirsiniz.

Anıt Mezarlar: Araban ilçesi Hisar Köyü’ndeki Hisar Anıt Mezarı, Araban ilçesi Elif Köyü’ndeki Elif Anıt Mezarı, Araban ilçesi Hasanoğlu Köyü’ndeki Hasanoğlu Anıt Mezarı Gaziantep’te görebileceğiniz yerlerden.Gaziantep Anıt Mezarları’na gününüzün yarısını ayırabilirsiniz.

Bedestenler ve Çarşılar: Gaziantep ruhunu en yakından tanıyabileceğiniz yerle Gaziantep çarşıları. Dünyaca ünlü bakırcılar Çarşısı’nı Gaziantep Altın Çarşısı’nı, tarihi Zincirli Bedesten ve Kemikli Bedesten’ gezmeden Gaziantep’ten ayrılmayın.

Hamamlar: Şeyh Fettullah Hamamı,Hüseyin Paşa Hamamı, Keyvanbey Hamamı, İki Kapılı Hamam,Naib hamamı, Nakıpoğlu Hamamı,Tabak Hamamı , Eski Hamam ve Gaziantep Pazar Hamamı Gaziantep’te günümüze ulaşabilmiş tarihi hamamlar. Dilerseniz gezi rotanıza bu yapıları da ekleyebilirsiniz.

Camiler: Gaziantep’te özellikle Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi cami var. Farklı mimari özelliklere sahip olan bu camilerden ömeriye Cami Kurtuluş Cami Ali Nacar Şeyh Fettulah Cami Hacı nasır Cami Eyüpoğlu Cami, Bostancı Camii,Kabasakal Paşa Cami Gaziantep, Gaziantep Ahmet Çelebi Cami Tahtani Cami Tekke Cami Nuri Mehmet Paşa Cami  ve Hüseyin Paşa Camii gezebilecekleriniz arasında.

Kiliseler: Camilerin yanı sıra Gaziantep’te gezebileceğiniz tarihi ibadethaneler arasında kiliseler de yer alıyor.Kendirli Kilise ve Nizip Fevkani Kilisesi bu tarihi kiliseler arasında görmenizi önerdiğimiz yerlerden.

Tarihi Gaziantep Evleri: Gaziantep’in bir diğer simgesi de Tarihi Gaziantep Evleri. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Gaziantep Evleri’yle şehirdeki geziniz sırasında sıkça karşılaşacaksınız.

Yaylalar ve Mesire Yerleri: Gaziantep tarihi yapıları ve otantik atmosferi ile olduğu kadar doğası ile de görülmeye değer bir yer. Eğer bahar ya da yaz aylarında Gaziantep’te bulunacaksınız Hızır Yaylası ve Sofdağı Yaylası’na çıkmanızı,Dülük baba ormanı  burç ormanı Kavaklık ve Karpuzatan Mesire Yeri’nde piknik yapmanızı öneriyoruz.

 

GAZİANTEP’TE GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Yemek kültürü, tarihi ve doğası sayesinde ülkemizin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Gaziantep’te gezilecek yerlerin birçoğuna toplu ulaşımı kullanarak rahatça ulaşabilirsiniz. Bölge kültürünü ve tarihini deneyimlemenin yanı sıra listemizde yer verdiğimiz alanlarda nehirde yüzme keyfi yaşayabilir, pazarlardan tarım ürünlerinin en tazesini ve doğalını bulabilirsiniz.

1-GAZİANTEP KALESİ

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği konusunda kesin bir bilgi bulunmayan Gaziantep Kalesi, ülkemizde ayakta kalmış kalelerin en güzellerinden biri olarak anılıyor. Şehir merkezindeki Alleben Deresi’nin güneyinde yer alan bir tepe üzerinde yükselen kalenin Roma Dönemi’nden itibaren yoğun şekilde kullanıldığı biliniyor. Tarihi yapının zindanlarının bulunduğu galeri bölümünde açılan “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” şehrin savunmasına dair heykellere ve rölyeflere ev sahipliği yapıyor.

2-ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Tarihi seven bireylerin Gaziantep gezilecek yerler listelerinde yer verdikleri müze içerisinde Nizip İlçesi’ndeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler sergileniyor. Şehitkâmil İlçesi’ndeki kültürel alan gerek yapısal özelikleri, gerekse de barındırdığı eserler açısından dünyanın en önemli müzelerinden biri sayılıyor. 2011 yılında açılan müzeye şehrin her yerinden toplu ulaşım araçları ile rahatça ulaşabilirsiniz. Mozaik müzesini müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz.

3-BAKIRCILAR ÇARŞISI

Gaziantep’in yüzlerce yıllık geçmişe sahip bakır işçiliğinin nadide örneklerini Şahinbey İlçesi’ndeki tarihi kapalı çarşıda bulabilirsiniz. Şehrin en eski alışveriş alanı olan çarşıda el işi bakır eşya, baharat, kutnu kumaşı, yemeni gibi birçok ürün yıl boyunca turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Son yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları ile görünümü iyileştirilen tarihi yapıdaki dükkanlar pazar günleri hariç haftanın her günü müşterilerini ağırlıyor.

4. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Gaziantep Tarihi Mekanlar

1909 yılında Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Bayazhan içerisinde bulunan Gaziantep Kent Müzesi sesli ve elektronik rehber seçenekleri ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Her odasında farklı konuya yer verilen müzede gösterilen kısa filmleri izleyerek şehrin tarihi, kültürü, yöresel el sanatları, fıstık tarımı gibi konularda bilgiler edinebilirsiniz. Müzede ayrıca Gaziantep Kalesi ve çevresindeki Kültür Yolu başta olmak üzere kentin simgesi 5 yapının maketleri sergileniyor.

5. Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Emine Göğüş mutfak müzenin yer aldığı ve 1905 yılında inşa edilen Kethüaczade Göğüş İbrahim Efendi Konağı, Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunuyor. Ülkemizin mutfak kültürünü anlatan ilk müzesi unvanını taşıyan kültürel yapı Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün annesi Emine Göğüş’ün adı ile anılıyor. Kısaca Göğüş Konağı olarak adlandırılan yapı içerisindeki müzede şehrin geleneksel mutfak kültürü tanıtılıyor. Ülkemizin mutfak kültürünü anlatan ilk müzesi unvanını taşıyan kültürel yapıyı pazartesi hariç her gün ziyaret edebilirsiniz.

6-Zeugma Antik Kenti (Belkıs Köyü)

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Nizip İlçesi’nin 10 km doğusundaki Belkıs Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kentin tarihi Makedonya İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Fırat Nehri’nin en sığ noktasında bulunması nedeni ile uzun süre önemli bir ticaret merkezi olarak varlığını sürdüren Zeugma’nın Roma döneminden kalma dünyaca ünlü mozaikleri 2011 yılından beri Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Dilerseniz antik kent civarındaki tekne turlarına katılarak nehirde yüzebilir veya çevreyi fotoğraflayabilirsiniz.

7. Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi)

Gaziantep Tarihi Mekanlar

 

Bey Mahallesi’nde bulunan Tarihi Antep Evleri kendilerine özgü mimarileri ile şehri ziyarete gelen tatilcilerin Gaziantep gezilecek yerler listelerinde kendilerine yer buluyor. Havara veya keymıh adı verilen kalkerli taşlar kullanılarak inşa edilen evlerin ocaklık, mahzen, gelin odası, çeşme, hayat (avlu) bölümleri görülmeye değer bölümleri olarak öne çıkıyor. Bir kısmı butik otel olarak ziyaretçilerini ağırlayan evlerden biri Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılıyor.

8. Zincirli Bedesten

18. yüzyılda Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan yapı yerel halk arasında Kara Basamaklı Bedesten adı ile anılıyor. Gaziantep Kunduracılar Çarşısı’nda bulunan iki katlı yapının içerisinde 80 dükkân bulunuyor. Şehre özgü el yapımı ve fabrikasyon ürünleri satın alabileceğiniz Zincirli Bedesten’in güney kapısındaki kitabede Kusiri’nin 4 mısralık şiiri yer alıyor.

9. Rumkale

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Yavuzeli İlçesi’ne bağlı Kasaba Köyü sınırları içerisinde bulunan Rumkale’nin tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor. Doğa ile uyumlu mimarisi ile dikkat çeken yapının kendisi ve çevresindeki kalıntılar özellikle fotoğraf çekmeyi seven tatilcilerin muhteşem kareler yakalamasını sağlıyor. Günümüzde üç tarafı baraj suları ile çevrelenmiş olan tarihi yapıyı Kasaba Köyü’nden veya Halfeti’den kalkan tekne turlarına katılarak ziyaret edebilirsiniz.

10. Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Gaziantep Kalesi’ne yakın eski bir Antep Evi’nin restore edilmesiyle kurulan Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi unvanını taşıyor. 2008 yılından beri hizmet veren müzede cam, bronz ve pişmiş toprak eserler ile Roma ve İslami döneme ait sikkeler, takılar sergileniyor. Kültür yolu üzerinde yer alması nedeni ile tatilcilerin Gaziantep gezilecek yerlerinde mutlaka yer verdiği müzeyi ziyaretinizde cam gösterilerini izleyebilirsiniz.

11. Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Gaziantep’te yaşayan insanların kullandıkları geleneksel eşyaların ve yaşayış şekillerinin sergilendiği müze Bey Mahallesi, Hanifoğlu Sokak’ta yer alıyor. 20. yüzyılın başında inşa edilen ve işadamı Hasan Süzer tarafından 1985 yılında satın alınarak, restorasyonu tamamlandıktan sonra müze olarak kullanılmaya başlanan binaya pazartesi hariç haftanın her günü, mesai saatleri içerisinde ziyaretçi kabul ediliyor.

12. Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Şahinbey İlçesi’ndeki Burç Ormanları içerisinde 1.000 dönüm arazi içerisinde kurulu Gaziantep Hayvanat Bahçesi alan bakımından dünyanın önde gelen doğal yaşam parkları arasında sayılıyor. 2001 yılında ziyarete açılan park 200’ün üzerinde türe ev sahipliği yapıyor. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği hayvanat bahçesini düzenlenmekte olan tren turlarına katılarak rahatça gezebilirsiniz.

 

13. Elmacı (Almacı) Pazarı

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Geçmiş dönemde elmanın nadir bulunması ve tane ile satışa sunulması nedeniyle Elmacı veya Almacı Pazarı olarak anıldığına inanılan pazar yeri Şehitkâmil’de yer alıyor. Kürkçü Hanı ve Bakırcılar Çarşısı karşındaki pazar organik ve yöresel ürün arayanlar tarafından yoğun şekilde ziyaret ediliyor. Otantik yapısı ile ziyaretçilerini büyüleyen Elmacı Pazarı uygun fiyatları ve taze ürünleri sayesinde popülerliğini koruyor.

14. Dülük Antik Kenti

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Türkiye’nin hala yaşanılan en eski kenti olan Dülük geleneksel kesme taştan evleri, camisi ve Musa Kazım Türbesi ile Gaziantep gezilecek yerler listesinde kendisine yer buluyor. Gaziantep şehir merkezinin 10 km kuzeyinde bulunan Dülük Antik Kenti, tarihteki dini ve ticari önemi sayesinde birçok medeniyetten izler taşıyor. Toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz, 600.000 yıllık geçmişi olan bölgeyi ziyaret ettikten sonra Dülük Ormanı içerisindeki piknik alanında dinlenebilirsiniz.

15. Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep Tarihi Mekanlar

Zincirli kazılarını yapan Felix Von Luschan tarafından belirlenen ve kazıları Prof. Bahadır Alkım tarafından gerçekleştirilen Yesemek, Islahiye İlçesi’ne 23 km uzaklıkta yer alıyor. Günümüze kadar 300’e yakın heykelin çıkarıldığı açık hava müzesi Hitit Medeniyeti’nden kalma bölgenin en büyük taş ocağına ve heykel atölyesine ev sahipliği yapıyor. Haftanın her günü ziyarete açık tutulan müze ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Gaziantep’te Gezilecek Diğer Yerler

Gaziantep gezilecek yerler listesini yalnızca 15 madde ile sınırlamak şehre haksızlık olur. Gaziantep’te gezip görülecek daha onlarca yer var. Eğer seyahat boyunca vaktiniz olursa Gaziantep gezilecek yerler listenize şu yerleri de ekleyebilirsiniz:

Tahmis Kahvesi, Araban Kalesi, Gaziantep Oyuncak Müzesi, Hacı Nasır Camii, Ömeriye Camii, Tarihi Gümrük Han, Arkeoloji Müzesi, Atatürk Anıt Müzesi, Gaziantep Savaş Müzesi, Karkamış Antik Kenti, Mevlevihane Vakıf Müzesi, Ali Nacar Camii, Boyacı Camii, Gezegenevi Planetaryum, İki Kapılı Hamam, Kurtuluş Camii, Pişirici Mescidi ve Kasetli Tilmen Höyük

Gaziantep Tarihi Mekanlar içeriği, 28 Ocak 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Nafiye D.

zaman su gibi geçip gidiyor...

Burak Y.

İnsan, ne idraksız mahIûktür! Herkes kimsenin sağ kaImadığını biIir de, kendi öIeceğine inanmak istemez.

Işık M.

bu konu hakkında daha fazla araştırma yapmam gerekiyor

Bayram T.

Yeni yazılarınızı takip ediyorum.

Aslı E.

elinize sağlık

Ferhat A.

bu yazı gayet başarılı olmuş

Burak S.

özlüyorum memleketimi her zaman gelmek istiyorum ama vaktim olmuyor

100DEĞERLENDİRME 4.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha