Gaziantep’te Altın Takı İşlemeciliği; Altın Nasıl İşlenir?

Kuyumculuk Altın kolay işlenen, yüksek değerli, paslanmaz metalik bir elementtir.


Kuyumculuk Altın kolay işlenen, yüksek değerli, paslanmaz metalik bir elementtir.

Gaziantep’te Altın Takı İşlemeciliği; Altın Nasıl İşlenir?

Bilinen yazılı kayıtlara göre M.Ö. 3200 yıllarında Mısır darphanelerinde para olarak basılmıştır. Anadolu’da ve Gaziantep yöresinde M.Ö. 3. yüzyılda Romalılar döneminde altına rastlanmaktadır. Daha önceleri Orta Asya’da yaşayan İskit Türküleri’nin de (M.Ö.1000’li yıllarda) altıncılıkla uğraştıkları bilinmektedir. Türklerin Müslümanlığı kabul etmeleriyle altın eşya yapımı azaldı. Gaziantep Cumhuriyet’ten önce il olmadığı için il merkezi olan Halep’ten getirilen altınlar burada satılırdı. Bu işi de Antep’te yaşayan Ermeniler yapardı. Gemolojist Nuri Durucu’dan alınan bilgilere göre Dağlayan, Davoyan, Pancaryan, Nezaretyan aileleri Antep’te kuyumculuk yapan Ermeni ailelerinin en ünlüleriydi. Bu ailelerin fertlerinin Kurtuluş Savaşı sonunda Türkiye’yi terk etmesiyle birlikte kuyumculuk bölgede çok zayıflamıştır.

1918 yılında Medine’den gelen aslen Türkistanlı bir usta olan Sait Türkistanlı’nın gayretleriyle kuyumculuk mesleği yavaş, yavaş yeniden canlanmaya başlamış, Sait Türkistan, ilk önce gümüşçülükle işe başlamıştır. Meslekle ilgili olarak yetiştirdiği ustalar arasında Şükrü Elbay, İbrahim Halil, Mehmet Fazlı, Kemal Serengil. Kırıkhanlı Hilmi Aşur ve daha birçok ismi saymak mümkündür. Gene Nuri DURUCU’ dan ve Gaziantep Kuyumcular Odasından alınan bilgilere göre Gaziantepli kuyumcular; halka, renkli taşlı, yakut, zümrüt, firuze ve benzeri renkli taşlı yüzük, çöp, telkari, yılanlı, burmalı, çakma ve benzeri bilezik, kemer ve daha birçok çeşit altın takı imalatı yapmışlar ve talebe uygun olarak da yapmaya devam etmektedirler. Buna rağmen Cumhuriyet döneminde 1950’li yıllara kadar altın takılar genel olarak dışarıda imal ettirilip Gaziantep’te satılırdı.

Gaziantepli kuyumcular; halka, renkli taşlı, yakut, zümrüt, firuze ve benzeri renkli taşlı yüzük, çöp, telkari, yılanlı, burmalı, çakma ve benzeri bilezik, kemer ve daha birçok çeşit altın takı imalatı yapmışlar ve talebe uygun olarak da yapmaya devam etmektedirler. Kuyumculuğun merkezi sayılan İstanbul ve diğer büyük illerde altından üretilen süs ve takılar, 18 ve daha düşük ayarlı altından, (yeşil altın) takılar üretilip satılırken, Gaziantep’te kuyumcuların ürettiği takılar 22 ayar denen ve 916 mil yem olan altından imal edilmektedir. Özellikle son yıllarda Gaziantepli imalatçılar ürettikleri mamullerine TSE belgeli olduğunu gösteren kendi damgalarını vurmaktadır. Bu işlem hem esnaf, hem de tüketici tarafından güven içerisinde Gaziantep altının, alınıp satılmasını sağlamıştır. Bugün Gaziantep’te 400 civarında vitrin kuyumcusu 60 civarında imalatçısı ile odaya kayıtlı 568 kuyumcu, 500 civarında iş yeri ve bu iş yerlerinde çalışan 2000 civarındaki insanıyla Gaziantep ekonomisindeki yerini almıştır. Yapılmakta olan çalışmalarla Türkiye’deki yerini daha ileri noktalara getireceği görülmektedir.

Gaziantep’te Altın Takı İşlemeciliği; Altın Nasıl İşlenir? içeriği, 06 Mart 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Zübeyde M.

bizler için derlediğiniz bu yazı için teşekkür ederim

Erkan M.

gezelim görelim..

Belgin H.

Gaziantep'i yansıtan, el işi göz nuru bakırların ve ustaların olduğu Bakırcılar Çarşısına uğramayı unutmayın Mutlaka kendinize/sevdiklerinize hediyelik birşey alın derim.

Yücel E.

Çarşıyı gezmeyide unutmayın

Esra H.

Çok sade bir yazı olmuş

Emin E.

gezelim görelim..

Burhanettin F.

Paylaşım için teşekkürler Güzelmiş )))

Şadi S.

Çok öğretici olmuş, teşekür ederim.

121DEĞERLENDİRME 4.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha