Gaziantep’te Ev Ekmeği Yapımı

Bazı yörelerde bilinen ve uygulanan yufka ekmek Gaziantep’de de ev ekmeği olarak biliniyor.


Bazı yörelerde bilinen ve uygulanan yufka ekmek Gaziantep’de de ev ekmeği olarak biliniyor.

Eskiden evin ihtiyacı için tek seferde 50-60 kg. undan ekmek yaparlarmış. Bu ekmeklerin hamuru sadece un,tuz ve sudan yapılıyor. Saç üzerinde pişirilen yufka ekmekler kurutulup üst üste konularak muhafaza ediliyor.

Yufka ekmeğinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Türk kültüründe yardımlaşarak bir seferde komşu ve akrabaların da katılımıyla yapılır. Yapıldığı zaman ise herkes için çok miktarda yapılır. Üst üste dizilerek katman halinde stoklanır ve üzeri örtülür. Kullanılacağı zaman kuru yufkaların üzerine su serpilerek biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yenmeye hazır hale gelen yufka, öylece yenildigi gibi dürüm olarak ya da çeşitli yemek malzemesi olarak da kullanılabilir.

Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kâşgarlı Mahmud’un Divân-ı Lügati’t-Türk sözlüğünde yuvga olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır. Ancak hamur açma tekniği yörelere göre farklılıklar göstermektedir.Yufkaların çaplarının büyüklüğüne göre isimlere de ayrılır.Yağlama, bazlama, bezdirme, şepit, yuka gibi…

Ev Ekmeği Nasıl Yapılır?

Gaziantep’te Ev Ekmeği Yapımı içeriği, 25 Mart 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Şafak N.

teşekkür ederim yazı çok yardımcı oldu

Nazım F.

Gaziantep'e gelen herkesin muhakkak gidip Gazi Mustafa Kemal'den hatıratlar içeren ve Gaziantep'in kurtuluşunu anlatan bu müzeyi görmesi gerekir

Emiş S.

zamanımız değerli

Mustafa A.

Sitenizde yazı yazmak istiyorum nasıl yapabilirim

Nihal S.

Her metre karesinden tarih fışkırıyor ve çarşıda attığınız her adımınızda gizemli bu şehre biraz daha hayran oluyorsunuz.

Cem İ.

Başarısız bir yazı...

Göknur Ş.

üye olmakta sorun yaşıyorum

483DEĞERLENDİRME 4.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha