Gaziantep; Tilmen Höyük

Tilmen Höyük’e İslâhiye ilçesinden Yesemek’e doğru giden yolun 10. km’sinde sola doğru yaklaşık 1 km.’lik asfalt bir yol ile ulaşılmaktadır.


Tilmen Höyük’e İslâhiye ilçesinden Yesemek’e doğru giden yolun 10. km’sinde sola doğru yaklaşık 1 km.’lik asfalt bir yol ile ulaşılmaktadır.

Anadolu’nun Hattuşa’dan sonra en ihtişamlı Hitit şehirlerinden biri Tilmen’de, 2003 yılından  bu yana yapılan kazılarda neticesinde Tilmen Höyük Arkeopark hâline getirilmiştir.

Höyüğe ait buluntular eski Mezopotamya ve Suriye kültürleri ile eski Anadolu kültürleri arasındaki bağı ve karşılıklı ilişkiyi göstermektedir.

Buluntular

MÖ 2. binyıl sonu, 1. binyıl başlarına tarihlenen, iri taşlardan harçsız olarak yapılmış iç ve dış surların doğu tarafındaki anıtsal kapının hemen yanında iki bazalt kapı aslanı bulunmuştur. Doğal olarak kentin asıl giriş kapısının bu doğudaki kapı olduğu düşünülmektedir. Biri kuzeybatıda, diğeri ise güneybatıda daha küçük boyutlu iki kapı daha vardır. Surlar, yer yer dörtgen planlı kulelerle desteklenmiştir.

Diğer yandan gün ışığına çıkarılan anıtsal yapılardan biri de, Amik Ovası’ndaki Alalah Höyüğü 7. yapı katındaki saraya büyük benzerlik göstermektedir. Alalah’ın bir süre, esasen Halep merkezli bir Amori krallığı olan Samhad Krallığı’nın başkentliğini yaptığı bilinmektedir. Mari’de (günümüzde Tel el-Hariri) bulunan bir kil tablette Yamhad Krallığı’nın 20 krallıktan oluşan bir birlik olduğundan söz edilmektedir. Bu bilgilerden hareket edilerek Tilmen Höyük’te kazılan sarayın Erken Tunç Çağı, MÖ 2. binyıla tarihlendiği ve Tilmen’in Samhad’ın 20 krallığından biri olduğu düşünülmektedir.

Yerleşmenin kuzeydoğusunda 17 basamak ve rampayla çıkılan 8 metre yükseklikte dairesel planlı kuleler ortaya çıkarılmıştır.

Yapıların hepsi, civarda bolca bulunan bazalttan yapılmış olup kerpiç sadece duvarların üst kısmında kullanılmıştır. Bu haliyle höyük, neredeyse yarı yarıya taştan oluşmuş görünümündedir.

Orta Tunç Çağı’nda kent, iç ve çevresini saran dış kent olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Dış kent ve iç kent, iç içe iki sur hattıyla korunmaktadır. Dış surda doğu, batı ve kuzey kesimlerinde üç, iç surda ise doğu kesiminde bir anıtsal kapı mevcuttur. Bu dönemde iki evreli bir saray kompleksi bulunmuştur. İlk evre saray yapıları, taş döşeli bir alan etrafında dört bağımsız birimden oluşur. Bunların ikisi ikişer katlıdır. Bir sonraki evre saray yapıları ise, çok büyük taşlardan üç bağımsız birim olarak yapılmıştır.

Gaziantep; Tilmen Höyük içeriği, 28 Aralık 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

Mehmet U.

yorumları ne sıklıkla onaylıyorsunuz bazen yorumlarımı göremiyorum

Tayfun T.

Çok mukemel bir yer insan huzur buluyor

Ümit M.

Yeni yazılarınızı takip ediyorum.

İbrahim A.

teşekkür ederim yazı çok yardımcı oldu

Kamil Ö.

Teşekkür ederim elinize sağlık

Serdal E.

Paylaşım için teşekkürler Güzelmiş )))

Erdem S.

üye olmakta sorun yaşıyorum

Ziya A.

Sitenizde yazı yazmak istiyorum nasıl yapabilirim

126DEĞERLENDİRME 4.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha