Gaziantep İşi El İşlemesi

Gaziantep İşi El İşlemesi

Antep işi, isminden de anlaşılabileceği gibi çoğunlukla Antep ve yöresinde yapılan ananesel bir işleme türüdür. Antep işi işleme ciddi emek isteyen zor bir işleme türüdür. Temel desteği; boyu ve eni eşit olarak dokunan özel kumaşların üzerinden, ipliklerin çekilerek çıkarılması metoduna dayanır. Antep işi ile işlenebilecek bir hayli figür vardır. Biraz zor bir işleme türü olmasına karşın, çeyizlerin en değerli parçaları Antep işi ile işlenenlerdir. Şimdi gelelim Antep işi nasıl yapılır sualinin yanıtını vermeye. Antep işini yapabilmek için keten, ipek, markizet gibi ipliği çıkartılabilen kumaşlara ihtiyaç vardır.Kumaşın gergin tutulması için kasnak kullanılmalıdır. Birçok değişik desene uygulanabilir.

Antep İşi Nasıl Yapılır ?

Bununla beraber farklı desenler için iğne tekniği kullanımı da farklı olmalıdır. Tel çekmeadı verilen teknik kullanılarakuygulanacak iğne tekniğine göre ip sayısı belirlenir ve kesilerek çıkartılır. Kumaştan çekilip çıkarılan bu ipliklerden oluşan boşluğa ajur denir. Ajur desenin temelini oluşturur. Ajurlar oluşturulduktan sonra kullanmak istediğimiz motifler kanaviçe tekniği ile kumaşa işlenir. İşlemenin çoğu böylelikle bitirmiş olur. Artık kumaşın kenarlarını temizleyerek kenar motiflerini işleyebiliriz.Yazımızda belirttiğimiz gibi Antep işi, temel tekniğinin yanı sıra değişik desenlerde değişik iğne teknikleri uygulanan bir işleme tekniğidir. Şimdi bu tekniklerin belli başlı olanlarına değinelim.

Antep İşi Yapılışında Kullanılan Teknikler Nelerdir ?

İşte Antep işinde kullanılan temel teknikler ; Ciğerdeldi Tekniği: Ciğerdeldi tekniği bilhassa geniş yüzeyli işlemelerde kullanılır. Başka tekniklerle birlikte de kullanılabilir. Bu teknikte kesilen iplik sayısı bırakılandan daha azdır. Camelyan Tekniği: Bu da ciğerdeldi tekniği ile birlikte uygulanabilen tekniktir. Geniş yüzeylere uygulanır. Kesilen iplik sayısı, bırakılan iplik sayısında daha fazladır. Örümcek Tekniği: Bırakılan iplik kesilen iplikten daha az olur. Diğer desen teknikleriyle birlikte kullanıma uygundur. Mercimek Tekniği: Bu teknikte kesilen ve bırakılan iplik netlikle eşit olmalıdır. Bu teknikte diğer desene göre diğer tekniklerle birlikte kullanılabilir. Çitime Tekniği: Çoğunlukla badem tekniği ile uygulanan bu teknik, geometrik desenlerin uygulanacağı işlemelerde kullanılır. Kesilen ipliğin kalan iplikten fazla olması gerekir. Badem Tekniği: Çitime tekniği ile birlikte kullanılır. Dolayısıyla çitime tekniği gibi geometrik desenli, geniş yüzeylerde uygulanır. https://www.youtube.com/watch?v=IWlljtQ2J4Q

Gaziantep İşi El İşlemesi içeriği, 20 Haziran 2019 tarihinde, Antep İşi Nasıl Yapılır ?, Antep İşi Yapılışında Kullanılan Teknikler Nelerdir ?, Badem Tekniği, Camelyan Tekniği, Ciğerdeldi Tekniği, Çitime Tekniği, Gaziantep İşi El İşlemesi, Gaziantep İşi El İşlemesi hakkında bilgi, Mercimek Tekniği, Örümcek Tekniği etiketleri ile biantep.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha