Dünyadaki Cennet

Karayipler, coğrafi olarak herhangi bir kıtaya bağlı olmasa da konum olarak, Kuzey ve Orta Amerika hattında yer alır. Bu bölge dünyanın en önde gelen deniz canlıların yaşam sürdüğü sıradışı bir bölgedir. Karayipler olarak adlandırılan bölgede birden fazla ülke bulunur.

Dünyadaki Cennet

Karayipler, coğrafi olarak herhangi bir kıtaya bağlı olmasa da konum olarak, Kuzey ve Orta Amerika hattında yer alır. Bu bölge dünyanın en önde gelen deniz canlıların yaşam sürdüğü sıradışı bir bölgedir. Karayipler olarak adlandırılan bölgede birden fazla ülke bulunur.

Bunlar bu bölgenin en büyük kara devletleri ve de bir anlamda Karayipler’in bekçileridir. Karayipler’i ele alırsak, bu durumda Meksika Körfezi’nin güneydoğusu, Orta Amerika’nın doğusu ve de Kuzey Amerika’nın güneydoğusu ilk olarak aklımıza gelmesi gereken lokasyonlardır. İşte bu bölge, Karayipler olarak adlandırılan bölgenin ta kendisidir. Karayipler coğrafyası, gerek yer altı gerekse de yerüstü çeşitliliği ile dikkati çeker.

Bu anlamda Karayipler, dünyanın en çeşitli doğal harikaları arasında sayılan resiflere ve de mercanlara ev sahipliği yapan bir yerdir. Bu da bölgeye olan yabancı ilgisinin her geçen gün artmasına vesile olur. Karayipler olarak nam salan coğrafyada 13 egemen devlet hüküm sürer. Bunlar arasında en popüler olanları Küba ve Dominik Cumhuriyeti’dir. Bu iki devlet aslında Karayipler denilince insanın aklına gelen ilk iki ülkedir. Oldukça büyük bir coğrafyaya yayılan Karayipler, çok sayıda önemli şehri de bu anlamda kendi bünyesinde barındırır. Santo Domingo, Havana, San Juan, Port-au-Prince ve Kingston Karayipler’in en önemli şehirleri arasında sayılır.

Karayipler, civarın en gözde turizm destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Özellikle de Küba ile Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanan diplomatik gelişmeler, bölgeyi oldukça olumlu yönde etkilemiştir. Havana, bu anlamda son yılların en gözde tatil destinasyonlarından biri haline gelmiş ve de en büyük ziyaretçi gurubu Amerika Birleşik Devletleri’nden gelmiştir.

Bölgede 13 ülke yer alır; bu ülkeler arasında Küba, Dominik Cumhuriyeti, Bahamalar, Belize, Guyana, Surinam, Fransız Guyana gibi son derece ünlü devletler bulunur. Yapılan istatistiki bir çalışma sonrasında en yoğun ziyaretçi trafiğinin Amerika Birleşik Devletleri’nden olduğu ortaya çıkmıştır. Bölge tam anlamıyla bir kozmopolit coğrafya haline gelmiştir.

Bu anlamda bu hatta Afrika, Avrupa, Asya, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve de Okyanusya’dan gelen etnik guruplar yaşamaktadır. Bunlar arasında Araplar ve Endonezyalılar dahi bulunur. Bölge oldukça yoğun bir nüfusa da ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Son sayımlara göre Karayipler’de bulunan ülkelerde toplam 44 milyon insan yerleşik olarak ikamet eder.

Karayipler dünyanın en farklı coğrafyaları arasında kabul edilir. Tropik bir iklimin yoğun bir şekilde hissedildiği bu topraklarda, dünyanın hiçbir yerinde rastlayamayacağınız kadar farklı canlılara denk gelebilirsiniz. Bu anlamda doğası son derece korunan Karayipler, halen canlı çeşitliliğinin en yoğun yaşandığı coğrafyalardan biridir. Özellikle transatlantik yolcu gemileri bu bölgeye çok sık uğrarlar. En önemli rotalar arasında bulunan Karayipler, adeta denizciliğin modern anlamda hüküm sürdüğü en sıradışı yerlerdendir. Türkiye’den bölgeye ulaşılması son derece kolaydır. Çünkü çok sayıda Karayipler şehrine doğrudan ya da aktarmalı olarak tarifeli seferler düzenlenir. Ortalama seyahat süresi 10 ile 14 saat arasında değişiklik gösterir.

Dünyadaki Cennet içeriği, 14 Aralık 2018 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha