Hayalet Şehir Çernobil; Çernobil Faciası

Çernobil faciasını hemen hemen herkes duymuştur bir çok kişi bunu Hiroşima’ya atılan atom bombası faciasıyla karıştırmaktadır. Çernobil faciası hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Hayalet Şehir Çernobil; Çernobil Faciası

Çernobil faciasını hemen hemen herkes duymuştur bir çok kişi bunu Hiroşima’ya atılan atom bombası faciasıyla karıştırmaktadır. Çernobil faciası hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Çernobil faciası; Çernobil bir şehir değil sadece nükleer santral adı. Çernobil faciası Ukrayna Kiev’de Pripyat şehrinde gerçekleşti. 26 Nisan 1986 yılında saat gece yarısı 01:23’te Çernobil santralinin patlamasıyla büyük bir hasara yol açmıştı, senelerce süren etkisiyle izleri günümüze kadar gelmiştir. 33. yıl dönümü ve dünya üzerinde yaşanmış en büyük nükleer kazayı hep birilikte hatırlayalım.

25 Nisan rutin bir bakım günüydü dördüncü reaktör bakıma alınacak ve bir güç kesintisine karşı deney yapılması kararı alındı. Güvenlik sistemi devre dışı bırakıldı  26 Nisan Saat 01.23’te deney başladı hiç beklenmedik bir anda bir enerji meydana geliyor ve engellenemeyen enerji facianın habercisiydi hatta direk facianın kendisiydi. Bu enerji reaktörün tonlarca ağırlıktaki çatısını uçurmuştu çatının tasarım hatası ve yetersiz güvenlik sistemi sebebiyle çevreye çok büyük ölçekte radyasyon yayılmıştı. Yayılan radyasyon  Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarından 200 kat daha etkiliydi.

Reaktörü söndürmek için çalışmalar başlatılmıştı ve ikinci büyük bir duman dalgası ortaya yayıldı ve bunun sebebiyle daha çok radyasyon yayıldı. Başta Ukrayna olmak üzere Avrupa’ya ve Türkiye’ye kadar yayılmıştı. Patlama sonucunda direk 31 kişi hayatını kaybetti ama felaketi kontrol etmek için çalışmalara katılan ve sayısı halen net bilinmeyen yaklaşık olarak 600.000 ile 800.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Gelelim radyasyonun etkisine evet günümüzde halen devam etmektedir. 30 Nisan’da dünyaya duyurulan ve yapılan araştırma sonucunda en çok etkilenen ülke SSCB’den sonra Bulgaristan’dır.

Çernobil Faciasının Bize Etkisi

Doğu Karadeniz ve Trakya Bölgesi sağanak yağışlarla felaketin etkisine maruz kalmıştı. Devlet adamları Avrupa’nın Türkiye’nin fındık gibi ürünlerine ambargo uygulaması “batı tezgahı” olarak nitelendirdi. “Azıcık radyasyonlu çay, sağlığa faydalı” gibi görüşleri gündeme getirdi. Bunun yanı sıra başta Karadeniz olmak üzere kanser hastalığına bağlı ölümler artmıştı. Hepimizin tanıdığı o isim şarkılarıyla sesiyle gönlümüze dokunan Kazım Koyuncu’da felaketten etkilenip 2005 yılında akciğer kanserinden kaybettik.

Evet Arkadaşlar işte Çernobil Faciasının hikayesi böyle.

Hayalet Şehir Çernobil; Çernobil Faciası içeriği, 05 Mart 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha