Kimler Oruç Tutamaz? Oruç Tutulması Sakıncalı Olan Durumlar
Orucun sağlıklı bireylerde bazı değişikliklere sebep olup herhangi bir sağlık problemine sebep olmayacağını bildiren uzmanlar, kronik ve nörolojik hastalıkları olanların oruç tutamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini söylediler.
Orucun sağlıklı bireylerde bazı değişikliklere sebep olup herhangi bir sağlık problemine sebep olmayacağını bildiren uzmanlar, kronik ve nörolojik hastalıkları olanların oruç tutamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini söylediler.
Ramazan ayında hiçbir sıkıntısı ya da hastalığı yokken oruç tutmayanlar ya da orucunu durduk yere bozanlar büyük günah işlemektedir. Peki, kimlerin oruç tutmaması günah değildir? Hangi durumda olanlar oruç tutamaz? Bazı durumlar vardır ki; insanların orucu tutmaması ya da orucu bozması caiz hale gelmiştir. Peki, hangi hallerde oruç tutulmaz ya da oruç bozulabilir? “Kimlerin oruç tutması sakıncalıdır? Oruç tutamayan kişiler ne yapmalıdır?”
Hasta Olanlar Oruç Tutmayabilir
Oruç tutmasında dolayı mevcut olan hastalığı ilerleyen ya da oruç tutması sebebiyle rahatsızlanan insanlar ileride kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler ya da oruç bozabilirler. Bu durumda olan insanlar, sağlıklı oruç tutamayacakları için oruç tutmaları sakıncalı görülmüştür.
Uzun Yolculuklarda Oruç Tutulmayabilir
Ramazan ayı içerisinde yolculuğa çıkan insanlar eğer kendilerini iyi hissedemeyeceklerse oruç tutmayıp, oruçlarını kazaya bırakabilirler. Eğer yolculuğunuz yorucu ve meşakkatli bir yolculuk değilse, kısacası oruç tutmanıza engel bir durum değilse oruç tutmanız gerekmektedir.
Tehdit ve Zorlama İle Oruç Tutanlar
Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek, yaralanmak ve hatta ölmekle tehdit edilen kimselerin de oruç tutması caiz değildir.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Oruç Tutmamak
Gebe ya da süt emdiren annelerin oruç tutması sonrasında kendisine yada çocuklarına zarar verme durumu oluşabileceği için annelerin oruç tutması caiz değildir. Bu anneler, oruçlarını sonrasında kaza edebilirler. Eğer emzirdiği çocuk farklı bir kişinin çocuğuysa bu durumda oruç tutmamak için geçerli bir durumdur.
Aşırı Derecede Açlık ve Susuzluk
Oruç tutan kişiler eğer açlıktan ve susuzluktan dolayı bitap düşeceklerse ve bu sebepten dolayı da sağlıklarından olacaklarda bu kişilerinde oruç tutması sakıncalı bir durumdur.
Yaşlılık
Belli yaşa gelen kimseler eğer oruç tutamayacak durumdaysalar, tuttukları orucu da eğer yarıda bırakacak kadar sıkıntılıysalar, bu kişiler oruç tutmak yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fitre vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır.
Kronik Hastalıkları Bulunan Oruç Tutmamalı
Ramazan ayı içerisinde özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı ve ülser gibi problemler ve kronik hastalıklar insanların oruç tutmasına büyük engeldir. Bu hastalıklara yakalanan kişilerin oruç tutmaması, illa da tutacaklarsa doktor kontrolünde tutması gerekmektedir.
Oruç Tutmanın Sakıncalı Olduğu Kronik Hastalıklar
- Şeker hastaları
- Ülserli hastaları
- Hipertansiyonlu hastaları
- Kalp ve böbrek hastaları
- Psikiyatri hastaları
Oruç Tutmayanlar Ne Kadar Fidye Vermeli?
Sağlık sıkıntılarından dolayı oruç tutması sakıncalı olanlar imkanları varsa oruçlarını kazaya bırakabilirler. Eğer orucu kazaya bırakacak bir durum söz konusu değilse, bu kişiler oruç yerine “fidye” verebilirler. 2018 yılında verilecek fidye parası 19 TL olarak belirlenmiştir.
Kimler Oruç Tutamaz? Oruç Tutulması Sakıncalı Olan Durumlar içeriği, 08 Mayıs 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.