Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar

Tüp bebek tedavisi (IVF), karmaşık bir süreçtir. Bu konu ile ilgili kayıtları en iyi tutulan ülke olan,

Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar

Tüp bebek tedavisi (IVF), karmaşık bir süreçtir. Bu konu ile ilgili kayıtları en iyi tutulan ülke olan,

ABD’de 2016 yılında 263 bin 577 kişiye çoğunluğu tüp bebek tedavisinden oluşan üremeye yardımcı tedavi uygulanmış ve 65 bin 996 canlı doğum bildirilmiştir. Çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvuran kişi sayısı arttıkça, bu konuyla ilgili doğru olduğu sanılan yanlış bilgilerin açıklığa kavuşturulması ve tedavi süreci konusunda insanların aydınlatılması önemli. Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, tüp bebek tedavisinde doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler verdi…

1-) Kilonuzun fazla olması tedavi sonucunu başarısız yapmaz

ABD’de 2018’de 51 bin 98 kadının dahil edildiği kapsamlı bir çalışmada, aşırı kilolu veya obez olarak nitelendirilen hastaların yumurta ve embriyo kalitelerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Avustralya’da ise doktorlar, obez kabul edilen kadınlara tüp bebek tedavisini önermeyen tüp bebek yönergelerinin değişmesi için mücadele vermektedirler. Benim görüşüme göre ise obez kadınlara tüp bebek tedavisi önerilmemesi çok büyük bir haksızlıktır.

2-) Dondurma işlemi embriyoya zarar vermez

Tüp bebek ile elde edilen gebeliklerin belli bir oranı dondurulup çözülmüş embriyoların kullanılmasıyla mümkün olmaktadır. Dondurma işleminin embriyolara zarar verdiğine dair bir sonuç yoktur. Çalışmalar, dondurmaçözme sonrası transfer edilen embriyolardan elde edilen gebeliklerde doğum defektleri oranlarının, taze transfer sonrası oluşan gebeliklerden daha yüksek olmadığı göstermiştir.

3-) IVF sonrası doğan çocuk, diğer çocuklardan farklı değildir

Tüp bebek tedavisinin güvenli olduğundan emin olmak için birçok çalışma yapılmıştır. Tüp bebek tedavisi sonrası doğan çocukların, normal gebelik sonrası doğanlara göre biraz daha küçük olduğu saptanmıştır. Ancak bu farkların uzun dönemde anlamlı bir etki yaratmadığı ve birçok tüp bebeğin sağlıklı erişkinler olarak doğal yolla çocuk sahibi oldukları bilinmektedir. 2017’de yapılan bir çalışmada, IVF bebeklerinin ileri yaşlardaki sağlık durumlarının bu tedaviden oldukça az etkilendiği gösterilmiştir.

4-) Her tedavide çoğul gebelik olması şart değil

En azından bir tanesinin ‘tutması’ umuduyla birkaç embriyonun aynı anda yerleştirilmesini isterseniz, çoğul gebelik (ikiz-üçüz) olasılığınız normal yolla gebeliklere gore aşikar şekilde artar. Ancak bu kesin bir kural değildir. Doğal gebeliklerin sadece yüzde 3’ü ikiz doğumuyla sonuçlanırken, tüp bebekle bu oran yüzde 33’lere çıkabilir. Zaten birçok klinikte birden fazla embriyo transferi yerine, tek embriyo transferi tercih ediliyor.

5-) Hormon tedavisi aşırı duygusallık yaratır diye kural yok

Doğal adet döngünüzdeki hormonal dalgalanmalar sırasında duygu durum değişikliklerine yatkınlığınız varsa; tüp bebek tedavisi süresince de hüzünlü ve sinirli olabilirsiniz. Bunun nedeni, yumurtaları büyütmek için verilen fertilite ilaçlarının estrojen seviyelerinizi etkilemesidir. Yüksek estrojen seviyeleri; depresif, endişeli ve sinirli bir ruh halini tetikleyebilir.

Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar içeriği, 27 Aralık 2018 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha